Ce alegem – screw cap sau dopuri de plută?
Vinul este considerat unul dintre produsele consumabile ce pot fi păstrate ani de zile. Însă odată ce sticla de vin este deschisă, conținutul este expus la factori externi, mai exact la oxigen. Acest lucru duce la oxidare, iar aromele, gustul, poate chiar și culoarea încep să se modifice gradual. În multe dintre situații, vinurile ajung să se oxideze prematur din cauza condițiilor de păstrare necorespunzătoare și a sistemului de închidere a sticlei de vin.
Există o varietate destul de mare a sistemelor de închidere, din diferite materiale:
- Sintetice
- Din aluminiu
- Tip coroană – ca cele de bere sau sucuri naturale
- Plută aglomerată – din mai multe bucăți și asamblate într-unul singur
- Plută naturală
- Din sticlă
Deși toate au puncte pro și contra, iar nivelurile de permeabilitate ale oxigenului variază, reușesc să își atingă scopul principal: acela de a închide corespunzător sticla de vin.
Cele mai cunoscute sisteme de închidere ale sticlelor de vin sunt dopul de plută (cork) și dopul metalic cu filet (screw cap/ Stelvin). De-a lungul timpului s-au găsit modalități de a rezolva problemele asociate dopurilor de plută, cum ar fi cele din aluminiu care creează o etanșare mai sigură.
DESPRE SCREW CAP-URI
Screw cap-ul „Stelcap-vin” a fost dezvoltat și înregistrat ca marcă în anul 1959 de către La Bouchage Mecanique (LBM), o companie franceză, iar mai apoi, în 1970, o companie din Australia a obținut licența de a produce sisteme de închidere Stelcap. Opt ani mai târziu i-au scurtat numele în „Stelvin”, după cum este cunoscut și acum. Dezvoltarea sa continuă până în zilele noastre.
Screw cap-urile oferă vinului o barieră consistentă, aproape anoxică, de transfer de oxigen în comparație cu închiderile cilindrice. Prezintă totodată și mai puține variații în dezvoltarea vinului în diferite sticle, iar șansele ca acestea să fie afectate sunt mult mai mici. Există și screw cap-uri cu rata de transmitere a oxigenului (OTR) variabilă, care permit intrarea controlată a oxigenului (micro-oxigenare). Acelea sunt screw cap-uri cu micro-perforații. Utilizate corespunzător, acestea pot fi considerate o alternativă a dopurilor de plută, prevenind alterarea sau oxidarea.
DESPRE DOPURILE DE PLUTĂ
Dopurile de plută au o istorie care datează încă din antichitate, fiind găsite chiar și în cavourile egiptene. Sunt o resursă limitată însă eficientă, deoarece sunt flexibile, puternice și impermeabile lichidelor. Cu toate acestea, se pot strecura cantități mici de oxigen, ceea ce duce la evoluția vinului din sticlă, aspect de altfel prielnic vinurilor menite să îmbătrânească. Există riscul ca un procentaj mic din sticlele închise cu dop de plută să conțină o bacterie numită TCA, reducând aromele vinului și dându-i un miros neplăcut. Dopurile pot avea dimensiuni și stiluri variate, iar ca material pot fi naturale sau sintetice.
Tabel comparativ
SCREW CAP
PRO:
Contra:
DOP DE PLUTĂ
PRO:
Contra:
Conform site-ului aveine.paris (2020), 30% din sticlele de vin din SUA sunt închise cu screw cap-uri, comparativ cu Noua Zeelandă unde procentajul este de 90%. În mare, acest lucru se datorează faptului că multe persoane consideră screw cap-urile ieftine, împiedicând vinul să îmbătrânească corespunzător.
Poate cea mai importantă îngrijorare a folosirii screw cap-urilor se bazează pe îmbătrânirea vinului. Conform unui studiu al Hogue Cellars, o cramă din statul Washington, screw cap-urile păstrează mai bine aromele fructate din vinurile roșii și albe. Dopurilor de plută sintetice aveau aceeași problemă cu oxidarea și mirosul neplăcut specifice celor naturale.
Putem deci conclude cu faptul că atât dopurile de plută, cât și screw cap-urile au plusurile și minusurile lor, însă ambele sunt o opțiune potrivită în funcție de ce vin alegem.
Referințe bibliografice
No Comments