fbpx

Enter your keyword

INOVARE

Monitorizarea insectelor – Ce presupune și de ce este importantă?

Monitorizarea insectelor – Ce presupune și de ce este importantă?

Vinurile Darabont sunt rezultatul muncii întregii familii Darabont și a echipei. Cu toate că dedicarea este una permanentă, natura își continuă cursul și ca în orice altă regiune viticolă, apar insecte și dăunători ce reprezintă un pericol pentru vița-de-vie. Ceea ce contează însă este modalitatea în care tratăm situația astfel încât la final cultura să fie sănătoasă și calitativă.

Pentru ca producția să fie conform standardelor este important să fie monitorizată corespunzător. Monitorizarea viilor include insecte, buruieni și alte microorganisme. Acestea pot cauza daune semnificative dacă nu sunt depistați în timp util. Frunze malformate, mici sau pătate, creștere îngreunată a viilor, dimensiuni reduse ale boabelor de struguri – toate sunt cauze ale prezenței dăunătorilor.

Procesul de monitorizare presupune o serie de pași recomandați:

  • identificarea dăunătorilor și a daunelor culturilor din vie
  • determinarea abundenței populației de dăunători
  • înregistrarea practicilor de management și a stadiului în care se află cultura de struguri
  • înregistrarea atentă a tuturor observațiilor

Observațiile vizuale sunt primele care au loc. Unele culturi au nevoie de monitorizare la intervale săptămânale, dacă nu chiar mai des, până când „amenințarea” se diminuează. Este recomandat ca persoana care face aceste verificări să fie mereu aceeași, pentru a observa cu o mai mare precizie eventualele modificări.

Avantajele monitorizării sunt nenumărate. Poate fi considerată un sistem de prevenție prin care pot fi implementate strategii corespunzătoare înainte ca numărul dăunătorilor sau a bolilor să crească. Mai mult decât atât, monitorizarea permite evaluarea controlului, inclusiv folosirea în propriul avantaj a inamicilor naturali.

Examinarea are loc pe baza unui plan, în funcție de așezarea culturilor, procesul fiind prin urmare mult mai eficient. Tipul tehnicii depinde de complexitatea plantelor ce trebuie protejate. Unii dăunători sunt considerați oarecum universali și pot fi monitorizați folosind metode convenționale precum momeli, capcane lipicioase sau supravegherea plantelor. Capcanele lipicioase sunt extrem de importante deoarece sesizează din timp apariția insectelor, tipul acestora, indică cele mai afectate zone, dar și tiparul migrației.

Metodele cele mai importante sunt:

  • diferitele plase de prindere ale insectelor
  • capcanele pe bază de feromoni (asemănători celor produși de insecte)
  • calendarul fenologic (corelat cu schimbările climatice, temperaturile oscilante, etc.)

Prin evaluarea insectelor și estimarea numărului acestora poate fi concepută cea mai potrivită soluție atât din punct de vedere al costurilor, cât și al productivității, care în același timp să protejeze strugurii.

Un pas important, care de altfel poate fi considerat și o metodă de tratare a problemei, este prevenția.

Viile pot fi stropite cu spray-uri ale căror compoziție întăresc imunitatea plantelor. Aplicațiile latente și măsurile continue pe tot parcursul sezonului de creștere protejează țesutul vegetal prin reducerea sporilor și împiedicarea dezvoltării fungice. În aceeași măsură, protejează sănătatea viței de vie, îmbunătățesc calitatea strugurilor și sporesc sustenabilitatea podgoriei.

Monitorizare cu ajutorul tehnologiei

O protecție corespunzătoare a solului și a strugurilor îi face mai puțin vulnerabili și mai ușor de crescut în condiții de înaltă calitate. Există pe piață diferite aplicații, precum TrapView (cei cu care colaborăm noi), menite să faciliteze procesul de monitorizare și să ajute viticultorii.

Aceste aplicații oferă informații în timp real, zi de zi, indiferent de vremea de afară, înregistrând fiecare minut de pe întreaga recoltă. Datele sunt stocate și apoi analizate astfel încât la final să știm cum poate fi creat profitul, cum poate fi scurtat timpul, eliminate riscurile, scădea costurile și limita folosirea chimicalelor. Totodată, analizele pot prezice evoluția recoltei și măsurile ce trebuie implementate în funcție de scenariul prezentat.

Pentru noi este extrem de important ca produsele și tehnicile folosite să conlucreze în avantajul naturii, a solului și a strugurilor noștri, iar în acest sens, o combatere biologică eficientă și non-invazivă este esențială.

Referințe bibliografice

https://www.iscatech.com/solutions/monitoring
http://www.wine-grape-growing.com/wine_grape_growing/integrated_pest_management_vineyards/monitoring_integrated_pest_management_vineyards.htm
https://viticulture.unl.edu/insect-disease-and-weed-control
https://trapview.com
https://trapview.com/project/glamourous-grapes
https://thegrapevinemagazine.net/2020/02/keeping-your-vineyard-free-of-pests-and-disease

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.