fbpx

Enter your keyword

INOVARE

Rovar és kártevő megfigyelés- mi az, mit jelent és miért fontos?

Rovar és kártevő megfigyelés- mi az, mit jelent és miért fontos?

A Darabont borok családunk, és csapatunk kemény munkájának eredményei. Bár elkötelezettségünk töretlen, a természetnek azért van beleszólása a bor alakulásába, és mint minden borvidéken, nálunk is visszatérő és folyamatos problémát jelentenek a rovarok és kártevők, amivel minden borászatnak időről időre meg kell küzdenie. Az igazán nagy kérdés az, hogy miképpen kezeljük ezeket a kihívásokat, és hogy hogyan tudjuk megőrizni a közeg és a szőlőültetvények egészségét, mindezt a minőség romlása nélkül.

A legszigorúbb elvárások betartásában elengedhetetlen szerepet játszik a megfigyelés és az adatgyűjtés. A borászati megfigyelésbe beletartozik a rovarok, gyomnövények és talajmenti mikroorganizmusok tanulmányozása és katalogizálása. Ezek ugyanis jelentős károkat okozhatnak, ha felderítetlenül maradnak, és elszaporodnak. A alulfejlődött, kicsi vagy foltos levelek, a növekedési rendellenességgel küszködő tőkék, és a szőlőszemek kis mérete mind kártevők jelenlétéről árulkodnak.

A megfigyelésben a következő lépések érdemes betartani:

  • Kártevők fajtáinak pontos felmérése
  • A kártevők pontos állományának meghatározása
  • A kártevőkezelés lépéseinek a pontosan feljegyzése, a szezon teljes időtartama alatt
  • Minden észrevétel pontos rögzítése

Az első lépésnek minden esetben a vizuális megfigyelést, ajánljuk. Bizonyos növények heti rendszeres megfigyelést igényelnek, ha nem sűrűbbet, egészen addig, ameddig a kártevők jelenléte már nem észlelhető. Erősen ajánlott, hogy ugyanaz az ember végezze ezeket a megfigyeléseket, hogy pontosan szemmel tarthassa, követhesse és rögzíthesse a változásokat.

A megfigyelésnek számos előnyei vannak. Felfogható egyfajta prevenciós eljárásnak is, aminek segítségével a megfelelő megelőző intézkedések is alkalmazhatóak még a kártevők és betegségek nagymértékű elszaporodása előtt. Ezen felül a megfigyelés a kontroll intézkedések széles palettáját tárja elénk, beleértve a kártevők természetes ellenségeinek felhasználását is.

A megfigyelési folyamatot egy olyan terv szerint érdemes kialakítani, ami figyelembe veszi a környezetet, mert csak ez biztosíthatja a teljes folyamat hatékonyságát. A legjobb technika a haszonnövénytől és a fertőzés vagy élősködők mértékétől függ. Néhány kártevő univerzálisnak mondható, és hagyományos módszerekkel – mint a csalik vagy ragadós csapdák alkalmazása, valamint a növények megfigyelése – is megtalálhatóak. A ragacsos csapdák nagyon fontosak, mert segítségükkel előre látható és megakadályozható bizonyos rovarok megjelenése, meghatározhatóak a jelenlévő kártevő fajok, az érintett terület is körülhatárolhatóvá válik, sőt, még a rovarok haladási útvonalai is kirajzolódnak.

A legfontosabb megfigyelési eszközök:

  • Rovarcsapdák
  • Feromoncsapdák (amelyek a rovarferomonokhoz hasonló anyagot bocsájtanak ki)
  • Fenológiai naptár (olyan, ami igazodik az éghajlatváltozáshoz, a változó hőmérsékletekhez, stb.)

A rovarok meghatározásával és állományuk megállapításával meg lehet tervezni a legmegfelelőbb intézkedéseket, kikalkulálhatóvá válik a kezelés ára és hatékonysága, és könnyebb lesz megvédeni a szőlőt és annak környezetét.

Egy fontos nulladik lépés, amely valójában a probléma kezelésének része a prevenció.

A szőlőt le lehet fújni olyan anyagokkal, amelyek ellenállóbbá teszik a kártevőkkel szemben, még mielőtt azok megjelennének. A növényi szövetet meg lehet védeni a gombásodástól és a spórák számát drasztikusan le lehet csökkenteni az idény összes szakaszában bizonyos applikációk és a folyamatos mérések alkalmazásával. Ez a tőkék egészségét is megvédi, javítja a szőlő minőségét és a szőlészet stabilitását is javítja.

Nyomonkövetési technológia

A megfelelő termőközeg és védelem megerősíti a szőlőt és termelékenyebbé teszi azt, ami a végtermék minőségét igen pozitívan befolyásolja. Különféle alkalmazások találhatók a piacon, amelyeket kifejezetten az ellenőrzési folyamat megkönnyítésére és a borászok segítésére terveztek, például a TrapView (mi ezt használjuk a mindennapi munkában).

Ezek az appok valósidőben közölnek napi információkat időjárástól függetlenül, a termés teljes életciklusa alatt. A beérkező információt elmenti és kielemzi az applikáció, amiből mi, gazdák értékes betekintést nyerhetünk a növekedési idő lerövidítése, a potenciális kockázatok kiküszöbölése, a költségek csökkentése, valamint a permetezőszerek és egyéb káros vegyszerek használatának korlátozása és a profit termelés érdekében.Ezek az elemzések a szüret fejlődését és várható mennyiségét is meg tudják állapítani a megadott adatok alapján.

Számunkra kiemelten fontos, hogy az általunk használt termékek és technikák a természet, a talaj és a szőlő javát szolgálják, és ebből a szempontból elengedhetetlennek érezzük a haté kony és minél kevésbé invazív biológiai védekezést.

Biblográfia

https://www.iscatech.com/solutions/monitoring
http://www.wine-grape-growing.com/wine_grape_growing/integrated_pest_management_vineyards/monitoring_integrated_pest_management_vineyards.htm
https://viticulture.unl.edu/insect-disease-and-weed-control
https://trapview.com
https://trapview.com/project/glamourous-grapes
https://thegrapevinemagazine.net/2020/02/keeping-your-vineyard-free-of-pests-and-disease

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.